Hiekkaa silmissä – Sand in the eyes (FIN/ENG)

Pyhä hiljaisuus. Ihmiset ovat jakautuneet kahteen riviin, miehet eteen ja naiset taakse. Jaottelua ei kyseenalaisteta. Kaikki ympärillä polvistuvat, kumartavat ja jäävät istumaan. Tämä toistetaan. Koraani kaikuu korvissa. On päivän neljäs ruokouskerta. Jokaista ennen peseydytään. On oltava rituaalisesti puhdas. Jälleen ympärillä kumarretaan. Möreä miesääni hiljenee kaiuttimista. Äkkiä kuuluu vaimea laukaus, jonka jälkeen moskeijan poikki kirmaa pieni poika. Kädessään hänellä on ase.

Holy silence. People are divided into two rows, men in front and women in the back. The division is not questioned. Everyone around kneels, bows and sits down. This is repeated. The Koran echoes in the ears. It’s the fourth pray of the day. You have to wash yourself before every pray. Have to be clean for the ritual. Again people bend around me. The voice of a man quietly goes of on the speaker. Suddenly I hear a silent shot. Small boy runs across the mosque. He is holding a gun.

 

Leikkipyssy, vaikka silmä ei sitä kerrokaan. Riemun kiljahduksia päästellen poika juoksee ympäri moskeijaa pysähtyen aina välillä osoittamaan aseella, jonka  jälkeen hän ampuu kohdettaan punaisella panoksella. Ympärillä ei reagoida vaan seremonia jatkuu. Pian pojan panokset loppuvat. Täydellä kiihdytyksellään hän ryntää takariviin ja tarttuu äitiään hameesta. Äiti keskeyttää hetkeksi, lataa aseen uudelleen, leikki jatkuu ja väki kumartaa. Hämmennys valtaa ajatukset. Enkä tiedä koenko enemmän hämmennystä näkemästäni vai helpotusta siitä että ase laukoo ainoastaan punaisia muovitatteja.

It´s a playgun, even though my eyes don´t prove it. Laughing and jumping the boy runs around the mosque, always stopping and shooting a new random target with his red bullet. People around are not reacting. Ceremony keeps going. Soon the boy runs out of bullets. Immediately he rushes to the back of the mosque and grabs his mother from the skirt. Mom stops praying for a moment and reloads the weapon. The kid keeps playing with his gun and people keep on with the ceremony. Confusion takes over my thoughts. I´m not sure do I feel more confused about what I saw or reliefed that the gun throws only red plastic buttons.

 

Yhteensopimattomuus, epäloogisuus, ristiriidat ja vastakkaisuus. Niissä on aina jotain kieroutunutta, hämmentävää, väärää ja siksi kiinnostavaa. Näihin törmää kaiken aikaa. Osan sivuuttaa täysin, koska asian on jo prosessoinut riittävän monta kertaa tai kasvanut ympäristössä, jossa ristiriidasta on tullut normi. Sananvapaus ja yksityisyydensuoja riitelevät mediassa jatkuvasti, kuntosalille tullaan autolla, jotta voidaan kävellä juoksumatolla, ekologisista syistä vegaani mättää avokadoja jokaisella aterialla ja päivän päätteeksi kerjäläinen kaivaa taskustaan iphonen tilatakseen kyydin kotiin.

Incompatibility, misunderstanding and contradictions. There is always something controversial, confusing, wrong and therefore interesting on those. You will find those everywhere. Part of those you might ignore completely because you have already processed those so many times or you have grown in an environment where conflict has become the norm. Freedom of expression and privacy are constantly controversial in the media, people drive to the gym to walk on the treadmill and some are vegans because of ecological reasons but still they eat avocados on every meal of the day. Confusing.

 

Uudessa ympäristössä ja kulttuurissa havahtuu vähän väliä siihen, että kokee jotain omalle ymmärrykselle hämmentävää. Viime viikoilla on saanut hieraista silmiään useammin kuin kerran.

In the new environment and culture, you find constantly something confusing for your own understanding. Over the last few weeks, I´ve had mu share of hairy eyes more than once. Last few weeks have been full of ”I don´t believe my eyes”- moments.

Poliisi ryösti meidät kaksi kertaa viikon sisällä. Minne katosi se suoraselkäinen sinivalko-uniformuun pukeutunut kansalaisten puolestapuhuja? Yksi sana riittää. Korruptio. Rikosta ei ole jos on rahaa, ja jos on rahaa keksitään rikos, joka saadaan katoamaan rahalla, jolloin osat vaihtavat paikkaa. Raha käynnistää ja päättää rikoksen.

The police robbed us twice in a week. Where did the loyal proponent of the citizen disappear? One word is enough. Corruption. There is no crime if there is money. And sometimes if you got money crime can be invent and disappeared after with money. Money starts and completes the crime.

 

Entä mikä logiikka selittää sen, että osaa eläimistä palvotaan ja kohdellaan kuin jumalia ja osaa vaihdellaan kuin pokemon-kortteja ja taistellaan kunnes vedonlyönti saadaan päätökseen toisen kukon kuollessa taistelussa?  Elämä on pyhää ja kaikkea elollista kunnioitetaan, mutta samalla lyödään vetoa siitä kumman kukon pää on ensimmäisenä irti. Iso hämmennys.

And what logic explains that some animals are worshiped and treated like gods and other part of the animals can be traded like pokemon cards for people to fight with until betting is completed when the other rooster gets killed in the battle? Life is sacred and everything that is alive is respected, but at the same time it is wagered which head is the first to be released. Big confusion.

 

Isoja ja pienempiä hämmennyksiä pieni mieli pyörittelee päivittäin. Aina kun luulee nähneensä kaiken ja hieraisseensa viimeisetkin hiekanjyvät silmistä, joku kaataa uuden kottikärryllisen hiekkaa niskaan. Hiekkaa Saharasta – joka ei lapioimalla lopu.

There is bigger and smaller confusions every day and a lot of things to think for a little mind. Whenever you think you´ve seen everything someone throws pailful of sand on your head. Never ending sand from Sahara.

Love, Dora

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *